Wednesday, August 1, 2012

Perempuan, Memang Complicated

Perempuan - bila sebut aje, semua akan menggambarkan dia seorang yang lemah. Lemah dalam semuanya. Perempuan sangat lemah. Kami mampu menangis atas sebab-sebab remeh sahaja.Iye. perempuan memang sangat complicated. Complicated dalam segala hal. Senang citer complete complicated lah.

Kenapa perempuan complicated?

1. Kami suka berfikir. 
Dari A sampai ke Z yang kadang-kadang tu Z tu tak pernah pun wujud. Aku rasa memang dah jadi lumrah alam kot wanita ni memang suka memeningkan otak sendiri dengan benda-benda yang tak perlu untuk difikirkan.Macam aku, jujur lah aku cakap. Waktu malam memang waktu aku untuk memerah otak untuk benda-benda yang karut dan tak penting. Lepas dah berfikir panjang, I will put myself into a bad mood. And last-last aku sendiri yang rasa insecure and takut.  Padahal benda takde apa pun sangat. Complicated kan? :O 

2. Kami sering menangis secara tiba-tiba. 
Kitorang ni sebenarnya macam perdana menteri. Banyak masalah dalam kepala ni. So bila semua benda dah bercantum, akan ada tiba satu masa yang mana kitorang akan menangis secara tiba-tiba tanpa ada sebab kukuh untuk menangis pun. Tiba-tiba rasa sedih satu macam, tapi taktahu kenapa boleh menangis. Hakikatnya, kitorang pun taktahu kadang-kadang. Tapi bila dah nangis tu, rasa lega sangat. Rasa macam terlepas satu beban yang sangat berat dalam hati ni. Lepas tu esoknya, sambung balik kutip masalah. Complicated kan? :O 

3. Kami mudah terasa. 
Walaupun atas dasar main-main, kaum wanita sebenarnya senang untuk terasa hati dengan sesuatu. Kadang-kadang benda kecik je, tapi sebab kitorang terasa hati, benda yang sebenarnya kelakar mula-mula terus berubah menjadi tak kelakar lansung. Luar kami nampak ok. "hoho, lawaknya lawak ko nie" tapi dalam hati, terasa macam kena siat siat dengan pisau yang baru diasah tajam. Kira macam nak berlawak pun tak boleh. Tapi nak buat guane, dah kitorang memang macamnie. Kadang-kadang gurauan ada hadnya. Complicated kan? :O 

4. Perempuan ada yang lemah ada yang kuat. 
Bukan semua perempuan itu lemah. Ada jugak yang kuat. Ianya terpulang dengan apa yang mereka sudah lalui di dunia ini. Kerana sesungguhnya, kekuatan seorang wanita itu berasal dari penderitaannya. Kalau korang ada jumpa dengan perempuan yang sentiasa senyum dan ketawa dan yang perangai seolah-olah mereka tiada masalah lansung, jangan tertipu dengan lakonan itu. Mereka itu lah orang-orang yang sedang berusaha untuk menjadi kuat. Mereka itu sedang berpura-pura dengan diri sendiri. Complicated much? :O


Allah suda tetapkan perempuan ini lemah. Jadi jangan pandang kami dengan sesuatu yang membebankan. Walaupun kami sangat merumitkan, tapi kami punyai perasaan. Tolong jangan tumpaskan wanita dengan kata-kata. Wanita memang lemah dengan kata-kata. Kami sanggup turunkan ego, kami tutup dengan hati kami sendiri, kerana itu kata-kata mudah untuk masuk ke dalam hati kami yang penuh dengan kasih sayang. Jadi tolong, jangan gunakan kami dengan kata-kata anda jika anda tidak maksudkan ia. Sekian, Jazakallah.

9 comments:

faiz ibrahim said...

wauuu. gud one. lelaki pun ada yang complicated jugok. :D

faiz ibrahim said...

wauuu. gud one. lelaki pun ada yang complicated jugok. :D

ahsfantasy24 said...

bab2 menangis tu sampai sekarang kompius, huhu~

♥ Cik Zack ♥ said...

hehehe mmg pon. pmpuan ni complicated sguhhhh :DD

Fikri said...

Waa.. sangat complicated & sangat sensitip. Hehe :D

eva said...

walaupun lemah tp penyayang.. snarnya xdalah complicated sgt cuma kita terasa sakit dan bg laki pulak leceh tgk keadaan kita yg slalu brubah emosi.. kta pun tertanya2 naper jd mcm tu..

MawardiYunus said...

owh gitu eh :P

eLL said...

saya memang senang menangis atas sebab yang kadang-kadang tiada sebab pun~

Anonymous said...

hai.sy suka awk yg complicated ni. :D

-Aaron Ajis-