Wednesday, March 9, 2011

Tips-tips Mengatasi Masalah Mata SEMBAB Seperti Aku !




assalamualaikum sume-sume


hari ini dengan tiba-tiba aku dapat ilham nak sharekan something dengan korang-korang sume.sebab aku tau korang sume mesti menghadapi masalah yang sama dengan apa yang aku hadapi sekarang nie.nak tau per?iaitu masalah mata sembab !


ekceli,petang tadi kawan datang rumah.dengan tujuan nak lepaskan rindula kononyer..ahak ! tapi,aku tau..sebebnarnyer die nak datang umah sebab nak tuntut cokelat die 2.hihi.xpe2,aku xkesah..lepas tu,nak dijadikan cerita die pun tanyela aku..nape mata aku nampak sembab jer.aku pun dengan bangganyer aku cakapla yang aku nie selalu tidor lambat.lepas tu,kawan aku tu pun marahla(sebenarnyer niat die nak tegur) die cakap aku nie teruk..suke sangat tidor lambat.cedih tau bile dengar die cakap cam 2(T__T)


untuk pengetahuan semua,aku nie memang jenis suke sangat-sangat tidor lambat.selalunye aku tidor dalam kol 2-3..yang paling lambat aku pernah tido time cuti nie kol5..aku pun xtau nape mata aku nie xmahu lelap-lelap.aku kira kambing biri-biri pun still sbule nak lelapkan mata aku yang ringan nie.maybe sebab da terbiasa tidor lambat kat kolej kowt.2 yang da terbese..xboleh nak salahkan aku.iye x?so,nak salahkan sapa?kite salahkan mata aku nie..hihi


tapi,macam xlogikla pulak tidor lambat tapi xwatpape kan..honestly,sebab utama aku susah sangat nak tidor awal adalah disebabkan oleh I.N.T.E.R.N.E.T + T.E.L.E.V.I.S.I.O.N..dua-dua benda nie memang susah giler nak dipisahkan dari diri aku nie.bak kata orang sudah sebatila kononyer..tapi,xbule nak salahkan aku gak..sape soh kat umah ada P1 yang cukup laju + ada astro yang mempunyai pelbagai channel..just tekan jer sume ada.so,nak salahkan sapa?kite salahkan P1 dengan astro..hihi

see there..my mata SEMBAB !


klu on9..xsah sampai 3-4 jam..ish2.ape yang aku godek2 pun xtahula.



so,antara tips yang boleh aku kongsikan dengan korang bagi mengatasi masalah mata sembab ialah:



1) Dapatkan timun atau sengkuang cina,lalu parut hingga lumat.Rendamkan parutan itu dengan sedikit serbuk teh,kemudian oles pada bahagian bawah mata. Ulangi selama seminggu untuk mendapatkan hasil terbaik.

2) Palitkan lendir yang ada pada bahagian dalam kulit telur ke bahagian bawah mata. Biar sehingga kering,lalu bilas dengan air yang sedikit suam. Lakukan beberapa kali.

3) Anda juga boleh gosokkan ketulan ais pada bahagian lingkaran mata yang sembab atau bengkak secara perlahan-lahan mengikut arah bertentangan ( ke arah dalam,seperti lawan arah jam). Lakukan petua ini setiap pagi selepas bangun tidur.

p/s – jika tiada ketul ais,anda boleh gantikan dengan air sejuk (yang disejukkan di dalam peti)

4) Cuci uncang teh yang telah digunakan lalu simpan di dalam peti sejuk selama lebih kurang 10 – 15 minit.Letakkan pada bahagian mata yang sembab sambil berehat setiap kali sebelum dan selepas bangun tidur.Lakukan dalam tempoh 15 – 20 minit,beberapa kali seminggu.

5) Mungkin ada yang tidak percaya bahawa minyak sapi juga berguna untuk menghilangkan sembab pada mata. Caranya ialah dengan menyapu sedikit minyak tersebut ke bahagian bermasalah dengan kaedah sapuan bermula dari arah kanan ke kiri. Biarkan selama 10 -15 minit sebelum dicuci dengan air bersih. Amalkan setiap malam sebelum tidur.

6) Kupas kentang dan bersihkan. Potong senipis mungkin,lalu tepekkan pada bahagian mata yang bermasalah selama 20 minit. Lakukan sekerap mungkin.

7) Petua ini sama sahaja dengan petua di atas ( no 6).Gantikan dengan timun,jika anda kehabisan kentang.


setakat itu jela yang boleh aku kongsikan bersama..tapi,bagi aku..cara yang paling berkesan untuk mengatasi masalah mata sembab adalah dengan TIDOR AWAL ! ingat tu zati..lepas nie tido awal ! jangan sibuk nak nasihatkan orang jep;O


tenkiu sebab baca:)

14 comments:

nIsYa said...

huuuu... Sya nie pun kaki tido lewat. Wat ape pun taktau ntah hik3x! Thankz for sharing! :)

nadia said...

laling...
kdg2 nadia pon same. boleh melekat dpn ladtop 4-5 jam dengan hanya jari jemari je bergerak. heeee~

Siti Safiyyah said...

betul ke ni menjadi ni? ok nak bookmark ni..;p

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sis rajin guna timun aje..hehe~ =)

Yang Comel,
Khumaera Ismail

SitiNurIzzati said...

nisya : same2:)..2la psal,pmpan skrg mmg jenis suke tido lambat kot.hee

SitiNurIzzati said...

nadia : 2la laling..samela kite ye;O

SitiNurIzzati said...

safiyyah : haha..xtaula,sye nie pun xpraktiskan ag..xtaula bkesan ker x:P

SitiNurIzzati said...

maera : tp,slalunyer timun 2 sye wat makn jer..lagi sodap !

abdul rahman razali said...

jgn suka tido lwat sgt zati....x bek tuk kshatan...Allah jadikan malam tuk rehat dan siang tuk bkrja...ngat na....t law sakit kan susah....

tp mslhnya ngan sy2 trjbak x leh tido mlm...papun trima kasih sbb sntiasa mnemani sy stiap mlm....hehehe

mood = kangen bangat sma kamu... :)

abdul rahman razali said...

jgn suka tido lwat sgt zati....x bek tuk kshatan...Allah jadikan malam tuk rehat dan siang tuk bkrja...ngat na....t law sakit kan susah....

tp mslhnya ngan sy2 trjbak x leh tido mlm...papun trima kasih sbb sntiasa mnemani sy stiap mlm....hehehe

mood = kangen bangat sma kamu... :)

Nurul Iman Rosman said...

mate saye pon sembab. Sebab nye suke tido lewat! Pastu tak reti2 nak bagi ilang sembab. Dok biarkan je. HAHA! Malas giler kan??

SitiNurIzzati said...

2la,skrg nie sye ngah cube mendidik diri sye nie spaya tdo awai..hehe.tp,susahla man klu mata jnis da bese tdo lambat nie

SitiNurIzzati said...

haha ! samela kite..saye pun jnis mls gak.bia jela sembab kat mate nie..bukan luak pun:P

Farah Hanim said...

Berkesan ke ?